Grupa: Administrator
Posty: 7596 #1031361 Od: 2012-7-24
| Według kardiologa Williama Davis, który napisał książkę o najbardziej popularnym na w świecie ziarnie, nowoczesna pszenica jest "idealną przewlekłą trucizną."
Davis twierdzi, że pszenica, którą jemy teraz, to nie jest to samo zborze z czasów naszych babć:
"To jest teraz duża kilkudziesięciocentymetrowa, roślina, stworzona w wyniku badań genetycznych z lat 60 i 70 ubiegłego wieku," mówi Davis. "W tego typu roślinach jest wiele składników, których kiedyś po prostu nie było w pszenicy.
Na przykład jest tam nowe białko zwane gliadyną. Nie wolno mylić tego składnika z glutenem, który jest problemem samym w sobie. Praktycznie wszyscy są narażeni na gliadynę, ponieważ jej działanie przypomina opium. Wiąże ona receptory opioidowe w mózgu i pobudza apetyt.
Na pytanie, czy produkcja rolna może wrócić z powrotem do stosowania ziarna, które nie zostało zmienione, Davis powiedział, że to możliwe, ale nie jest to ekonomicznie uzasadnione, ponieważ taka pszenica daje mniejszy plon z tego samego obszaru. Jednakże, zgodnie z tym, co napisał Davis, odejście od stosowania zmodyfikowanej pszenicy powinno spowodować u ludzi znaczną utratę wagi a wiemy przecież, jakim cywilizacyjnym problemem jest nadwaga.
Aby uniknąć produktów zawierających pszenicę, Davis sugeruje, żeby spożywać "prawdziwy pokarm" taki jak awokado, oliwki, oliwa z oliwek, mięso i warzywa, ale nie ziarno.
Źródło: http://www.newstalkflorida.com/the-real-story-of-how-our-wheat-was-changed-eliza...
_________________ http://www.youtube.com/user/MareczekX5?feature=mhee
http://praca-za-prace.iq24.pl/default.asp |