NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PARSZYWA 12STKA – TYCH PRODUKTÓW NIE DAWAJ DZIECKU!

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Parszywa 12stka – tych produktów nie dawaj dziecku!

  
TheAspartam
23.11.2015 11:15:43
poziom 6

Grupa: Administrator 

Posty: 1196 #2206214
Od: 2012-7-18
Robiąc zakupy spożywcze często dostaję palpitacji serca jak widzę produkty przeznaczone dla dzieci, które wypakowane są cukrem i mąką pszenną…Słoiczek firmy Hipp z serii “Przysmak na Dobranoc – Kaszka manna z mlekiem i czekoladą” po 5 miesiącu dobił mnie i przepełnił czarę goryczy! Dlatego stworzyłam czarną listę chcąc otworzyć oczy tym, którzy nie lubią czytać składu. Trochę się rozpisałam ale tak mam jak mnie coś bardzo złości…
1.”Słoiczki”

Często zawierają cukier i błędne informacje na temat wieku kiedy można je zaserwować dziecku. Wybrana “perełka” od firmy Hipp:

Przysmak na Dobranoc – Kaszka manna z mlekiem i czekoladą po 5 miesiącu życia!!! Firma Hipp robi z rodziców idiotów… Nie ma to jak kakaowo-cukrowy deserek na dobry sen i wspaniałą pracę jelit. Serwując ten “przysmak” dziecku nie dziw się jeśli zacznie się często przeziębiać. O dobrym śnie też raczej nie ma mowy po dawce pobudzającego kakao. Aha nie zapominajmy o regulatorze kwasowości, który niewątpliwie jest niezbędny dla 5cio miesięcznego niemowlęcia.

Firma Hipp robi też coś bardzo sprytnego! Przy każdym składniku, który nie powinien być podawany dziecku dodają gwiazdkę *. Gwiazdka ta oznacza produkty rolnictwa ekologicznego….Rodzic ma pomyśleć “to dobry produkt bo ekologiczny”.
2. Pierwsze Ciasteczka Hipp

Producent zaleca je podać już 5cio miesięcznemu niemowlęciu w formie kaszki!!!! Mąka pszenna z CUKREM wzbogacona substancją spulchniającą….mniam same wspaniałości dla małego brzuszka. Aha ciasteczka te zawierają również mleko krowie, które jest najczęstszym powodem alergii u maluchów.Obrazek
3. Lubisie

Kolejny produkty z cyklu “nasze przesłodzone i napakowane chemią ciasteczko jest idealnym śniadaniem dla twojego niejadka”. Niedawno kupiliśmy w Bartku sandałki dla Filipa (oddaliśmy następnego dnia…) i na do widzenia ekspedientka wcisnęła Filipkowi w rękę Lubisia….Filipek jeszcze nigdy nie dostał nic podobnego więc szybko oddał paczuszkę tacie. Szczena mi opadła! W czasach kiedy co drugie dziecko jest alergikiem, a rodzice coraz częściej mądrzeją i nie podają dzieciom kupnych słodyczy…w sklepie OBUWNICZYM bez wcześniejszego zapytania rodziców, rozdawane są Lubisie!

A Lubiś mimo niewinnego wyglądu i niewielkich rozmiarów skład ma niesłychanie długi:

mąka pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, jaja, olej rzepakowy, czekolada 6%(miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu emulgator: lecytyna sojowa), mleko w proszku: odtłuszczone 3,3% i pełne 2,3%; stabilizator (glicerol), olej palmowy, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), koncentrat minerałów z mleka (Co to wogóle jest?!?), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu), sól, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, aromaty.

Zwróćcie uwagę, że juz na 2gim miejscu znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy!!! Słodzidło tańsze od cukru i bardziej zdradzieckie niż cukier. Jedzenie produktów zawierających ten syrop powoduje ciągły apetyt na “małe co nieco” gdyż szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Efekt? Otyłość, huśtawki nastrojów, po latach spożywania może przyczynić się m.in.do cukrzycy. Wstyd się przyznać ale jeszcze w liceum myślałam, że syrop glukozowo-fruktozowy to jakiś zdrowy syrop owocowy… Wymyślono go w Ameryce w latach 50tych aby wielkie firmy mogły zaoszczędzić na cukrze…

Kochani! Nie dajcie się oszukać specom od reklamy. Produkt przedstawiany jako idealne śniadanie dla dziecka to nic innego jak wypakowane chemią ohydne ciastko, które smakuje jak zatęchły przesłodzony biszkopt!
4. Biszkopciki Lu Petitki

Biszkopty kojarzą się nam z dzieciństwem i wydawać by się mogło, że są dobrą przekąską dla małego bezzębnego dziecka. Nie są! Nie mogą być ze względu na ogromną zawartość CUKRU oraz…syropu glukozowo-fruktozowego!!! Żeby tego było mało mamy tu jeszcze spulchniacze, tajemniczy emuglator i równie tajemniczy barwnik. Biszkopciki to chemiczny zapychacz! Są szkodliwe!

Skład: mąka pszenna 43%, cukier, jaja 27%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), aromat waniliowy, emulgator (jaki???), barwnik (jaki?!?)
5. Płatki śniadaniowe

to największa ściema wciskana ludziom…śniadaniowy fast food. Jeszcze w liceum wierzyłam, że płatki kukurydziane i Cheerios firmy Nestle to samo zdrowie. Kojarzyły mi się zawsze z filmami amerykańskimi. Jestem pewna, że gdybym Filipkowi dała Cheeriosy oszalałby na ich punkcie.

Producent reklamując Cheeriosy skupia się na zawartości 7 witamin, żelaza, wapnia i pełnych zbóż. Hmmmm ja widzę głownie: cukier, syrop cukru brązowego, cukier brązowy, olej palmowy (najtańszy syf!!!), emuglator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych = E472), regulator kwasowości, fosforan trójsodowy… Są “wzbogacone” całą listą syntetycznych witamin niewiadomego pochodzenia oraz kwasem pantotenowym i węglanem wapnia. Mniam ;-) cukrzyca na talerzu.
6. Danio

Uwielbiane nie tylko przez dzieci bo przecież to “metoda na głoda”. Im więcej smaków w nazwie serka, tym dłuższa lista chemikaliów… Na zdjęciu serek o smaku waniliowym. Serek z wanilią mmmmm pycha! Co złego może być w takim niewinnym serku? Otóż: CUKIER, SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY, skrobia modyfikowana (E1401 lub E1402 – zagęstnik) i żelatyna.
7. Jogurty owocowe

Spójrzmy na jogurt od Nestle “Gratka”.

Skład: mleko odtłuszczone (35,4 %), serwatka z mleka odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana (E1401 lub E1402 – zagęstnik), żelatyna, barwnik: karminy (E120), żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna), witaminy (niewiadomego pochodzenia!): kwas foliowy, witamina B6, witamina B12

Czy nie lepiej kupić jogurt naturalny z dobrym składem i dodać owoce czy mus owocowy i kilka kropli syropu daktylowego/klonowego/miodu? Większość jogurtów owocowych z owocami ma mało wspólnego…zwykle są to przedziwne proszki o smaku owocowym lub zawartość owoców poniżej 3%. A są takie wynalazki jak “Jogolino”, które sprytnie nazwane zostały Deserkiem mleczno-owocowym, co miałoby chyba tłumaczyć czemu NIE TRZEBA PRZECHOWYWAĆ GO W LODÓWCE!!!
8. Kubuś

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego popularny “zdrowy” soczek dla dzieci nie zamarza przy ujemnej temperaturze? Chyba taki do końca naturalny to on nie jest. Aksamitną konsystencję i piękny kolor zawdzięcza regulatorowi kwasowości i syropowi glukozow-fruktozowemu. Jeśli robiliście kiedykolwiek domowy sok to wiecie, że dosłownie po kilku minutach sok zaczyna się rozwarstwiać…z Kubusiem tak oczywiście nie jest.

Przeciery i soki stanowią około 47% składu, reszta to cudowne dodatki i woda. Producent oszczędza nawet na cukrze i zastępuje go syropem glukozowo-fruktozowym. Zdecydowane NIE dla Kubusia!
9. Kinder Joy

To nic innego jak CUKIER, utwardzone tłuszcze oraz substancje spulchniające (m.in.: wodorowęglan amonu czyli E503). CUKIER JEST NA PIERWSZYM MIEJSCU W SKŁADZIE czyli jest głównym składnikiem omawianego Kinderka… Ręce mi opadają ;-( A potem rodzina się dziwi skąd u dziecka takie skoki nastrojów?
10. Chleb tostowy

Chleb to tylko jego daleki kuzyn. Jest bardzo mocno przetworzony, a co za tym idzie niesłychanie delikatny i puszysty niczym…powietrze ;-) Chlebowy fast food. Jego jedyną zaletą jest cena i fakt, że niektóre chleby tostowe nie pleśnieją nawet po 2 tygodniach od otwarcia… Jak to?!? Zawierają emuglatory, utwardzone tłuszcze roślinne, regulatory kwasowości, a nawet ocet spirytusowy! Czemu serwować taki chemiczny zapychacz dziecku? Od początku warto przyzwyczajać do smaku chlebów razowych.
11. Kinder Pingui

Reklama głosi dumnie “nie zawiera konserwantów i barwników” więc rodzic ma pomyśleć, że to całkiem zdrowa przekąska. Niestety nie! Oprócz dużej ilości cukru zawiera najohydniejsze słodzidło świata…tak tak chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy! Produkty kierowane do dzieci nie powinny zawierać rafinowanego cukru, a co dopiero syropku! Zobaczcie listę wszystkich składników tej maleńkiej “kanapeczki”:

pasteryzowane mleko (21%), czekolada 20% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), cukier, tłuszcze roślinne (palmowy*, shea), mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, dekstroza (=cukier prosty), kakao, masło odwodnione, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, drożdże, aromaty, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych = E472), sól.
12. 7Days

Reklamowany jest jako następca drożdżówki. Czy wiecie, że nadzienie zawiera ALKOHOL ETYLOWY?!? Mało tego zawiera konserwanty: sorbinian potasu = E202 oraz propionian wapnia = E282. E202 jest silnie drażniący i potencjalnie alergizujący, a E282 może powodować migreny. W składzie są jeszcze alginian sodu (E401), częściowo utwardzone tłuszcze roślinne i syrop glukozowo-fruktozowy. 7Days to naprawdę fatalny wybór…

Produkty, które podajemy dzieciom nie powinny zawierać cukru! Koniec. Kropka. Są przecież jego zamienniki…problem w tym, że są droższe, a wielkie koncerny nastawione są już tylko na zysk. Dodawanie syropu glukozowo-fruktozowego to już pójście o krok dalej i pokazuje, że zdrowie konsumenta (dziecka!!!) jest nieważne… To naprawdę smutne bo w dzisiejszym zabieganym świecie bardzo trudno jest dostać dobre, gotowe produkty. Nie każdy ma dostęp do sklepów ze zdrową żywnością, a odnalezienie wartościowej przekąski dla dziecka (i siebie) w spożywczaku graniczy z cudem… Jest jednak możliwe :-) o czym już niedługo na blogu.
http://blwmama.pl/?p=685&lang=pl

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PARSZYWA 12STKA – TYCH PRODUKTÓW NIE DAWAJ DZIECKU!

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny